9 marca br. California Wines Polska, Raffles Europejski Warsaw, Towarzystwo Przyjaciół Kilku i Taste It All zaprosiły niezwykłe kobiety, przedstawicielki świata biznesu, kultury, mediów, influenserki, na winiarską celebrację Dnia Kobiet. W niezwykle reprezentacyjnym wnętrzu Apartamentu Prezydenckiego hotelu, zaproszone Panie miały okazję degustować kilkadziesiąt win ...
Czytaj więcej
Rozmowy o winie
Terroir - Ziemia w butelce
Słowo – klucz współczesnego winiarstwa, zwłaszcza tego ze starego świata i z zamożniejszej jego części. Dlatego właśnie rozważań o terroir dużo częściej się wysłuchuje we Francji, Włoszech czy Niemczech, niż w Bułgarii,...
Czytaj więcej
Czytaj więcej
Produkcja win musujących – metoda Martinottiego – Charmata
Metoda tańsza, prostsza i łatwiejsza, niż klasyczna, do zastosowania w przemysłowej produkcji win musujących. Powstała pod koniec XIX wieku we Włoszech. Jej autorem był Federico Martinotti,...
Czytaj więcej
Czytaj więcej
Produkcja win musujących – metoda klasyczna
Metoda uchodząca za najbardziej szlachetny sposób wytwarzania win musujących. Za miejsce jej powstania uznaje się Szampanię (a autorstwo przypisuje się Dom Pierre’owi Pérignonowi), choć...
Czytaj więcej
Czytaj więcej
Korki i zakrętki
- Czy zakrętka na butelce to oznaka niższej jakości wina? – to pytanie bardzo często pojawia się w trakcie degustacji. Odpowiedź od jakiegoś czasu jest jednoznaczna – nie. Wprawdzie w początkach swojego funkcjonowania...
Czytaj więcej
Czytaj więcej
Hiszpańska klasyfikacja win
Wina z Hiszpanii należą do popularniejszych w Polsce, jednak nie zawsze informacje zawarte na ich etykietach są w pełni zrozumiałe przez konsumentów. Utrudnia to bariera językowa...
Czytaj więcej
Czytaj więcej
Filoksera
Mała, amerykańska mszyca, która rzuciła na kolana europejskie winiarstwo. Sam owad pojawił się przypadkowo. W latach 1850. brytyjscy botanicy przywieźli na Wyspy sporą ilość...
Czytaj więcej
Czytaj więcej
Cava
Tak, jak prosecco można uznać za musujący symbol Włoch, tak cavie przypadłaby analogiczna rola w Hiszpanii. Produkuje się ją od lat 1870. I, choć przepisy apelacyjne dopuszczają jej wytwarzanie...
Czytaj więcej
Czytaj więcej
Botrytyzacja
Jeden z bardziej interesujących procesów dokonujących się podczas dojrzewania owoców winorośli. Polega on na rozwoju wewnątrz jagód grzyba Botrytis cinerea, który jest bardzo niebezpiecznym...
Czytaj więcej
Czytaj więcej
Gemischter satz
Austriacki styl wina, który ma wprawdzie długą historię, ale oficjalnie status apelacji (Wiener Gemischter Satz DAC) otrzymał w 2013 roku. Jego geneza tkwi w dawnych technikach upraw winogron...
Czytaj więcej
Czytaj więcej
Bikavér
Bikavér (najszęściej Egri, czyli pochodzący z Egeru), to obok Tokaju największa sława winiarskich Węgier. Jego historia nie jest tak bogata, jak tokajska (sięga końca XIX wieku) i narosło w niej wiele...
Czytaj więcej
Czytaj więcej
Niemiecka klasyfikacja win
Niemieckie przepisy dotyczące produkcji i klasyfikacji wina są jednymi z bardziej rygorystycznych na świecie i na ten system składają się zarówno regulacje państwowe, jak i przepisy apelacyjne...
Czytaj więcej
Czytaj więcej
Eiswein
Historycznie rzecz biorąc eiswein jest winem typowo niemieckim. Tutaj powstał i tutaj powstają jego najwyżej cenione marki. Jednak z czasem pojawił się także w innych częściach winiarskiego świata...
Czytaj więcej
Czytaj więcej
Szampan
Trudno wyobrazić sobie luksusowe życie bez szampana. Jest wiele rodzajów drogich win, jednak szampan ma w sobie coś, co sprawia, że zawsze i praktycznie każdemu kojarzy się z sukcesem...
Czytaj więcej
Czytaj więcej
Retsina
Retsina jest winem bardzo nietypowym, patrząc z perspektywy współczesnych norm winiarskich przywiązujących dużą wagę do szczepów winorośli oraz regionu pochodzenia. Z tego punktu...
Czytaj więcej
Czytaj więcej
Apelacja
'Apelacja' to jedno z kluczowych słów przy opisywaniu świata win. Funkcjonuje od niespełna stulecia, ale bez niego trudno byłoby sobie wyobrazić funkcjonowanie tej branży, ba, być może gdyby nie przepisy...
Czytaj więcej
Czytaj więcej
Wina pomarańczowe
Najczęściej klasyfikujemy wina ze względu na ich kolor wyróżniając białe, czerwone i różowe. Jednak od kilkunastu lat na rynku istnieje także czwarta kategoria kolorystyczna – wino pomarańczowe....
Czytaj więcej
Czytaj więcej