Region: Alzacja
Wybierz region:
wybierz
MendozaPalatynatSzampaniaAlzacjaBadeniaPiemontHesja NadreńskaBordeauxBurgundiaDolina LoaryDolina RodanuLangwedocjaChateneuf–du–PapeChablisBeaujolaisBarossa ValleyMargaret RiverCoonawarraPaarlConstantiaWestern CapeStellenboschMaipoValle CentralOregonWaszyngtonKaliforniaVillanySzekszardBalatonTokajEgerWiedeńStyriaBurgenlandDolna AustriaMozelaVinho VerdeMadeiraPortoAlentejoDouroRias BaixasNawarraJerez/SherryPenedésRuedaPrioratRiojaRibera del DueroProseccoChiantiValpolicellaSardyniaSycyliaApuliaMarcheToskaniaVenetoTrentino – Alto AdigeLazioProwansjaWenecja EuganejskaMorawyMarlboroughCentral OtagoHawke's BayKampaniaFriuli - Wenecja JulijskaHunter ValleyYarra Valley
![](/data/foto.php?f=/page/14256128/regiony/alzacja.png&wo=400&ho=400)
![](/data/foto.php?f=/page/14256128/regiony/7.jpg&w=145&h=105)
![](/data/foto.php?f=/page/14256128/regiony/7b.jpg&w=145&h=105)
Tak, jak Badenia ciągnie się długim paskiem winnic po zachodniej stronie Szwarcwaldu, tak Alzacja, prawie symetrycznie rozwija się po drugiej stronie Renu, na wschodnich zboczach Wogezów między Strasbourgiem a Miluzą. Geograficznie dzielona jest na Bas - Rhin (dolny Ren) na północy i Haut – Rhin (górny Ren) na południu.
Przytłaczająca większość win z Alzacji pochodzi z białych winogron, które stanowią tu około 90% nasadzeń. Króluje wśród nich riesling, a poczesne miejsca zajmują także pinot blanc, gewürztraminer (sława regionu) i pinot gris. Czerwienie reprezentuje pinot noir. Produkuje się z nich głównie wina spokojne, choć poza nimi powstają także musujące wytwarzane metodą tradycyjną (ta samą, która stosuje się w Szampanii). Ze względu na regulacje francuskie i międzynarodowe, nie można ich nazywać szampanami, stąd też stosuje się dla nich nazwę cremant d’Alsace. Tutejsze rieslingi i gewürztraminery są ogólnie rzecz biorąc słodsze i bardziej „obfite” w porównaniu z niemieckimi – w tym szczególnie dobrze widać wpływ klimatu na końcowy charakter wina.
Poza winami spokojnymi i musującymi, w Alzacji wytwarza się także deserowe. Uzyskuje się je głównie z winogron zbieranych po standardowym okresie zbiorów (tzw. późny zbiór, vendanges tardives ), lub z gron botrytyzowanych (analogicznie do win tokajskich).
Przeczytaj również:
Słowa kluczowe: Francja, Ren, wino białe, wino musujące, wino słodkie
Szczepy
wybierz szczep:
wybierz
AglianicoAlbariñoAssyrtikoBarberaBlaufränkischCabernet FrancCabernet SauvignonCarignan/cariñenaCarmenereChardonnayChenin blancDolcettoDornfelderFalanghinaFianoFriulanoFurmintGewürztraminerGreco biancoGrenache/GarnachaGrüner VeltlinerKadarkaMacabeoMalbecMerlotMourvèdre/MonastrellMontepulcianoMüller – ThurgauMuskatNebbioloNero d’AvolaPasserinaPecorinoPicolitPinotagePinot blancPinot gris/Pinot grigioPinot NoirPortugieserPrimitivo / ZinfandelRefoscoRibolla GiallaRieslingSangioveseSauvignon blancSémillonSyrah/ShirazTempranilloTouriga nacionalTrebbianoWelschrieslingVerdejoVermentinoVerdicchioZweigelt